domingo, 18 de noviembre de 2018


                                            
PRIMERA GUERRA MUNDIAL

La Primera Guerra mundial o la Gran Guerra va ser un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i  al Pròxim Orient entre 1914 i 1918.
La política exterior cada vegada més agressiva d'Àustria-HongriaRússia i especialment Alemanya va originar el conflicte. 
El detonant de l'esclat de la guerra va ser l'assassinat el 28 de juny de 1914 a SarajevoBòsnia, de l'hereu al tron dels HabsburgFrancesc Ferran d'Àustria
Encara que també hi havien les causes indirectes de la guerra que van ser: la competència econòmica, les rivalitats colonials entre els estats europeus, el rearmament constant i molt accelerat a Europa i els conflictes a la zona dels Balcans. 
Dels 32 països que lluitaven, els principals estats involucrats van ser, d'una banda, els anomenats "Aliats" que eren: França, l'Imperi Britànic, Sèrbia, l'Imperi rus, els Estats Units i el Regne d´Itàlia.
I per l'altra banda estaven les "Potències centrals": l'Imperi alemany, l'Imperi Austrohongarès , l'Imperi turc i  Bulgària.
Finalment la guerra va acabar amb la signatura de l'armistici de Compègne l'11 de novembre de 1918, que establia la derrota de les potències centrals, provocada més per un desgast que impossibilitava la continuació de l'esforç militar que no pas per cap derrota militar.
Imagen relacionadaLa guerra va donar lloc a una profunda reestructuració de la geografia europea: quatre grans imperis, l'austrohongarès, l'alemany, l'otomà i el rus, van deixar d'existir, i van aparèixer els nous estats de Txecoslovàquia, Lugoslàvia,Hongria,Estònia,Letònia,Lituània,Finlàndia i Polònia.


                                     

No hay comentarios:

Publicar un comentario

VIATGE A ITÀLIA El viatge va començar el 22 d´Abril a l´autocar de camí a Floréncia. El camí en l´autocar per a mí va ser molt diver...