domingo, 18 de noviembre de 2018


                                            
PRIMERA GUERRA MUNDIAL

La Primera Guerra mundial o la Gran Guerra va ser un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i  al Pròxim Orient entre 1914 i 1918.
La política exterior cada vegada més agressiva d'Àustria-HongriaRússia i especialment Alemanya va originar el conflicte. 
El detonant de l'esclat de la guerra va ser l'assassinat el 28 de juny de 1914 a SarajevoBòsnia, de l'hereu al tron dels HabsburgFrancesc Ferran d'Àustria
Encara que també hi havien les causes indirectes de la guerra que van ser: la competència econòmica, les rivalitats colonials entre els estats europeus, el rearmament constant i molt accelerat a Europa i els conflictes a la zona dels Balcans. 
Dels 32 països que lluitaven, els principals estats involucrats van ser, d'una banda, els anomenats "Aliats" que eren: França, l'Imperi Britànic, Sèrbia, l'Imperi rus, els Estats Units i el Regne d´Itàlia.
I per l'altra banda estaven les "Potències centrals": l'Imperi alemany, l'Imperi Austrohongarès , l'Imperi turc i  Bulgària.
Finalment la guerra va acabar amb la signatura de l'armistici de Compègne l'11 de novembre de 1918, que establia la derrota de les potències centrals, provocada més per un desgast que impossibilitava la continuació de l'esforç militar que no pas per cap derrota militar.
Imagen relacionadaLa guerra va donar lloc a una profunda reestructuració de la geografia europea: quatre grans imperis, l'austrohongarès, l'alemany, l'otomà i el rus, van deixar d'existir, i van aparèixer els nous estats de Txecoslovàquia, Lugoslàvia,Hongria,Estònia,Letònia,Lituània,Finlàndia i Polònia.


                                     
DÍA MUNDIAL DEL INVENTOR
Alguna vegada heu pensat en com van sorgir alguns invents que utilitzem diàriament...? O qui els va inventar...? Doncs aqui os explicaré l´origen de cinc invents cotidians.

TELÈFON
Resultado de imagen de telefonoEl telèfon és un dispositiu de telecomunicació que va ser inventat per Antonio Meucci al 1854.La idea va sorgir perquè Meucci volia construir un telèfon per connectar la seva oficina (a la planta baixa de casa) amb el seu dormitori (ubicat al segon pis), a causa de que la seva dona estava immobilitzada pel reumatisme.
L´objectiu del telèfon és poder parlar amb una altre persona a distància a través d´un dispositiu de telecomunicació que transmet senyals acústiques a distància per mitja de senyals elèctriques.

PARAIGÜES

Imagen relacionadaUn paraigües és un objecte per protegir-se de la pluja, consisteix en una superfície desplegable de tela impermeable o plàstic subjectada per unes varetes i que va unida a un mànec.
Va ser inventat per Hauns Haupt al 1928 a Berlí.
La idea va sorgir com a l´evolució del para-sol per a protegir-se del sol però amb l´objectiu de tenir un objecte que ens protegís de mullar-nos quan plogués.






BOLÍGRAF
Un bolígraf és un instrument d'escriptura consistent en una punta de càrrega, que conté una esfera, generalment d'acer, que en contacte amb el paper, va dosificant la tinta a mesura que va rodant i va pintant .
Imagen relacionadaVa ser inventat per László József Biró, el va patentar i crear de l´any 1938 al 1943.
Va sorgir la idea quan va veure a uns nens que sortien 
d´un toll i es quedaven les empremtes.
Molest pels trastorns que li ocasionava la seva ploma quan aquesta se li embussava enmig d'un reportatge, va aconseguir una tinta que era molt útil per a l'escriptura a mà.L´objectiu era poder escriure amb algun aparell sense que se li embusses.

MÀQUINA DE COSIR

Imagen relacionadaLa màquina de cosir és un aparell amb el qual es pot cosir de forma més ràpida i fàcil.
Va ser inventada per Bartolomé Thimonnier al 1830.
El seu origen va ser per a l´exèrcit ja que necesitaven confeccionar uniformes militars de forma ràpida.Però més tard Elias Howe la va perfeccionar.
L´objectiu d´aquest invent era poder fer,confeccionar, roba de forma més ràpida i poder cosir diferents teles,pells...per a la producció de la roba de forma masiva. 

Imagen relacionadaRÀDIO
La ràdio és la transmissió de senyals mitjançant la modulació d'ones electromagnètiques amb freqüències per sota de les de la llum visible.
Va ser inventada per  Guglielmo Marconi al 1897,quan va fer la primera transmissió.
El seu origen va ser per a transmetre a la gent les noticies i que tothom sapigués el que estaba passant.
L´objectiu de la ràdio és informar i transmetre informació, encara que actualment també serveix per a escoltar música...








VIATGE A ITÀLIA El viatge va començar el 22 d´Abril a l´autocar de camí a Floréncia. El camí en l´autocar per a mí va ser molt diver...